Uvod

Portret Sergija Dogana
Sergije Dogan, fotoarhiva OPMZ HAZU

SERGIJE DOGAN

Memorijalna građa u zbirkama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U dvjema ustanovama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskom muzeju medicine i farmacije i Odsjeku za povijest medicinskih znanosti, čuva se ostavština hrvatskog neurologa Sergija Dogana.

Memorijalna zbirka obitelji Dogan

postala je dijelom fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije zahvaljujući donaciji prof. dr. sc. Branke Marinović, predstojnice Klinike za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, koja je 25. veljače 2019. darovala Muzeju 74 predmeta iz ostavštine svoga oca, neuropsihijatra prof. dr. sc. Sergija Dogana i majke, pedijatrice Kate Dogan-Librenjak. Riječ je o osobnim dokumentima – školskim knjižicama, studentskim indeksima, raznim ispravama i iskaznicama (19 predmeta), diplomama i poveljama (34 predmeta) te medaljama i plaketama (21 predmet), od kojih su 72 predmeta iz ostavštine Sergija Dogana, a dvije diplome iz ostavštine Kate Dogan-Librenjak.

Darovana građa predstavlja rijedak primjer sačuvanoga materijalnog svjedočanstva o cjelokupnom tijeku obrazovanja, kliničkog, znanstvenog i nastavnog rada jednoga liječnika i o njegovu širem društvenom djelovanju. Uz predmete iz Doganove ostavštine koji pripadaju Muzeju, u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU sačuvana je zbirka njegovih separata i ostalih publikacija, habilitacijska radnja, doktorska disertacija, dio osobne dokumentacije vezane uz rad Medicinskog fakulteta i neurološke klinike te zbirka izrezaka iz tiska, također dar Branke Marinović.

Sergije Dogan je istaknuti predstavnik medicine druge polovine 20. stoljeća, osoba koja je svojim radom povezivala čelne ustanove hrvatske kulture i znanosti: Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatski liječnički zbor i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovala u osnutku brojnih domaćih ustanova. Svojim je radom na području neurologije ostavio dubok trag na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Ostavština koja se čuva u dvjema Akademijinim ustanovama ispisuje njegov život sačuvanim predmetima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne liječničke struke, jednog puta koji je obilježio razvoj medicine i neurologije na našim prostorima.